ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Разработка метода получения L- и D-валина из D,L-валина с использованием L-аминоацилазы

Аганянц, О. А. and Мхитарян, А. В. and Дадаян, А. С. and Колоян, А. О. and Овсепян, А. С. (2012) Разработка метода получения L- и D-валина из D,L-валина с использованием L-аминоацилазы. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 64 (3). pp. 91-96. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
207Kb

Abstract

Разработан метод последовательного получения D- и L-валина из рацемата валина с использованием аминоацилазы, выделенной из бычьих почек. Использовано совмещение ферментативного (L-аминоацилаза) и кислотного гидролиза N-ацетил-D,L-аминокислоты. В результате очистки удельная активность фермента в препарате составила 13,8 Ед/мг. Разработанный метод позволяет из D,L валина получать как D-, так и L- валин с выходом более 80 %. Оптическая чистота полученного L-валина превышает 98 %, а D-валина –96 %. Մշակված է վալինի ռացեմատից D- և L-վալինի հաջորդական ստացման մեթոդ, ցլի երիկամից անջատված ամինաացիլազի կիրառմամբ: Մեթոդում օգտագործվել է N-ացետիլ-D,L-ամինաթթվի ֆերմենտային (L-ամինաացիլազ) և թթվային հիդրոլիզի զուգորդումը: Մաքրման արդյունքում ֆերմենտային պատրաստուկի տեսակարար ակտիվությունը կազմել է 13,8 Մ/մգ: Մշակված մեթոդը թույլ է տալիս D,L վալինից ստանալ ավելի քան 80% ելքով D- և L- վալին: Ստացված L-վալինի օպտիկական մաքրությունը գերազանցում է 98 %, իսկ D-վալինինը 96%: The consecutive obtaining method of D- and L-valine from racemic D,L-valine is proposed, using the Laminoacylase isolated from bovine kidney has been developed. Combination of enzymatic (L-aminoacylase) and acid hydrolysis of N-acetyl-DL-amino acid was used. As a result of purification the specific activity of enzyme in the preparation reached 13.8 U/mg. The developed method allows to obtain both D- and L-valine from racemic valine with the yield of more than 80 %. Optical purity of the obtained L-valine exceeded 98 %, and the purity of D-valine exceeded 96 %.

Item Type:Article
Additional Information:Առնետի լյարդի և ուրցագեղձի քրոմատինի չեզոք լիպիդների բաղադրությունը ցիսպլատինի in vivo ազդեցության տակ / Է. Ս. Գևորգյան, Ա. Գ. Հովհաննիսյան, Ժ. Վ. Յավրոյան, Ն. Ռ. Հակոբյան։ Development of the method of obtaining of L- and D-valine from DL-valine using L-aminoacylase / H. A. Aganyants, A. V. Mkhitaryan, A. S. Dadayan, H. O. Koloyan, A. S. Hovsepyan.
Uncontrolled Keywords:N-ацетил-D,L-валин – D-валин – L-валин – L-аминоацилаза – ферментативное деацилирование – химический гидролиз
Subjects:Biology > Biotechnology
ID Code:10935
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:05 Nov 2012 13:33
Last Modified:16 Feb 2014 15:37

Repository Staff Only: item control page