ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Получение холодочувствительных заквасок пробиотика “Нарине”

Оганесян, Г. Г. and Барсегян, А. А. and Оганесян, С. С. and Марутян, А. В. and Григорян, Г. Г. (2013) Получение холодочувствительных заквасок пробиотика “Нарине”. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 65 (1). pp. 44-49. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
251Kb

Abstract

Одним из эффективных способов продления срока хранения кисломолочных продуктов является использование холодочувствительных заквасок. Показано, что среди устойчивых к рифампицину мутантов штамма Lactobacillus acidophilus ИНМИА-9602 удается отобрать холодочувствительные мутанты (CSM), не размножающиеся при минимальной температуре роста. Կաթնամթերքի պահպանման ժամկետը երկարացնելու առավել արդյունավետ միջոցներից է ցրտազգայուն մերանների օգտագործումը: Ցույց է տրվել, որ «Նարինե» դիետիկ կաթնամթերքի մերան հանդիսացող Lactobacillus acidophilus ԻՆՄԻԱ-9602 շտամի ռիֆամպիցինի հանդեպ կայուն մուտանտներից 1,2%-ը չի բազմանում աճի մինիմալ ջերմաստիճանում: The use of cold-sensitive starter cultures is an effective way to increase the shelf life of milk products. It has been revealed that from rifampicin-resistant mutants of Lactobacillus acidophilus INMIA 9602, which serves as starter for fermentation of probiotic dairy food “Narine”, 1.2 % aren’t propagate under minimal temperature.

Item Type:Article
Additional Information:«Նարինե» պրոբիոտիկի ցրտազգայուն մերանների ստացումը / Հ. Գ. Հովհաննիսյան, Ա. Հ. Բարսեղյան, Ս. Ս. Հովհաննիսյան, Ա. Վ. Մարության, Գ. Գ. Գրիգորյան: Obtaining of cold sensitive starters of probiotic "Narine" / H. G. Hovhannisyan, A. H. Barseghyan, S. S. Hovhannisyan, A. V. Marutyan, G. G. Grigoryan.
Uncontrolled Keywords:Закваска –“Нарине” – рифампицинустойчивые мутанты – холодочувствительные закваски – накопление биомассы – скорость сквашивания – титруемая кислотность
Subjects:Biology > Microbiology
Biology > Biotechnology
ID Code:10975
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:06 May 2013 11:05
Last Modified:16 Feb 2014 15:37

Repository Staff Only: item control page