ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Меры по стабилизации роста и урожайности овощных культур в долгосрочных вегетационных опытах с удобрениями

Арутюнян, С. С. and Саркисян, К. Ш. and Паронян, А. М. (2015) Меры по стабилизации роста и урожайности овощных культур в долгосрочных вегетационных опытах с удобрениями. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 67 (1). pp. 23-30. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
568Kb

Abstract

В долгосрочных вегетационных опытах с пропашными культурами (томат и перец) после первого года интенсивного роста и плодоношения в последующие годы постепенно снижается продуктивность растений, уменьшается количество плодов, ухудшается их товарный вид, снижается усвоение растениями питательных веществ из почвы и удобрений. Причиной является утомление почвы, что связано с бессменной культурой и, вероятно, постепенным углублением дефицита питательных элементов.Для ослабления воздействия этих негативных факторов на растения необходимо ежегодно ранней весной до удобрений сосудов и посадки рассады обработать почвенный субстрат 0,2 %-ным водным раствором фунгурана (для малых сосудов в количестве 1л, а для больших – 2 л).Մորմազգիների (լոլիկ, տաքդեղ) հետ տարվող երկարատև վեգետացիոն փորձերում բույսերի առաջին տարվա ինտենսիվ աճն ու բերքատվությունը հետագա տարիներին աստիճանաբար իջնում է, պակասում պտուղների քանակը և ընկնում է ապրանքայնությունը, նվազում հողից և պարարտանյութերից բույսերի կողմից սննդատարրերի յուրացման աստիճանը: Դրանց հիմնական պատճառը հողի հոգնածությունն է, որը կապված է անհերթափոխ մշակության և հողում առաջացող սննդատարրերի հավանական դեֆիցիտի հետ: Բույսերի վրա նշված բացասական ազդեցությունները թուլացնելու համար անհրաժեշտ է ամեն տարի վաղ գարնանը մինչև անոթների պարարտացումը և սածիլումը, հողային սուբստրատն ախտահանել 0,2 %-ոց ֆունգուրանի ջրային լուծույթով (փոքր անոթներին 1, մեծերին 2 լ չափաքանակով):In long-range vegetation experiments performed on solanaceae (tomatoes, peppers), the intensive growth and productivity of the first year is gradually reduced during the following years, the number of fruits diminishes and commodity qualities eteriorate, the uptake of nutrient elements by the plant falls, the main reason for which is the exhaustion of the soil, which is connected with the absence of crop rotation and probable deficit of nutrients in the soil. To lessen the above-mentioned negative effects on the plants it is necessary to disinfect the soil substratum with acquatic solution of 0,2% funguran (1 litre to the small pots, 2 litres to big pots) before fertilizing the pots and planting the seedlings every year in spring.

Item Type:Article
Additional Information:Բանջարեղեն մշակաբույսերի աճի և բերքատվության կայունացման միջոցները երկարատև վեգետացիոն փորձերում կապված պարարտացման հետ / Ս. Ս. Հարությունյան, Կ. Շ. Սարգսյան, Ա. Մ. Պարոնյան։ Means of stabilisation of growth and productivity of vegetable crops in long-range vegetation experiments connected with fertilisers / S. S. Harutyunyan, K. Sh. Sargsyan,A. M. Paronyan.
Uncontrolled Keywords:Томаты – перец – органо-минеральные удобрения – урожай – вегетативная масса – фунгуран
Subjects:Agriculture > Agriculture (General)
ID Code:11174
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:01 Apr 2015 10:29
Last Modified:02 Apr 2015 10:52

Repository Staff Only: item control page