ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Study of some properties of endoinulase enzyme of dapple

Baghdasaryan, G. Y. (2015) Study of some properties of endoinulase enzyme of dapple. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 67 (1). pp. 40-44. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
192Kb

Abstract

The extracellular endoinulase synthetized in Taraxacum officinale root cells has been released, solved in water and settled at pH=6.2 then treated by butanol. The fractionation was obtain-ned by butanol and acetone gel-filtration as well as a column G-150 sefadex (with 2.0×160 cm sizes). The thermal threshold of activity preservation was 450C-600C. Under these thermal condi-tions the enzyme may preserve its activity during 5-7 days. The values of Km and vmax were deter-mined.Taraxacum officinale-ի արմատային բջիջներում սինթեզված արտաբջջային էնդոինուլազը անջատվել, լուծվել է ջրում և նստեցվել pH=6.2-ում, ապա մշակվել բութանոլով: Կատարվել է ֆերմենտի ֆրակցիոնացում բութանոլ և ացետոն ժել-ֆիլտրացիայի մեթոդով, ինչպես նաև G-150 սեֆադեքսով աշտարակի միջոցով (2.0×160 սմ չափերով): Ակտիվության պահպանման ջերմային շեմը կազմել է 450C-600C: Այս ջերմային պայմաններում ֆերմենտը կարող է պահպանել իր ակտիվությունը 5-7 օրվա ընթացքում: Որոշվել են Km-ի և vmax արժեքները:Внеклеточную эндоинулазу, синтезированную в корневых клетках Taraxacum officinale, выделяли, растворяли в воде и осаждали при рН=6.2, затем обрабатывали бутанолом. Проводили фракционирование методом гель-фильтрации, с применением бутанола и ацетона, а также колонки с G-150 сефадексом (с размерами 2.0×160 см). Термальный порог сохранения активности составлял 450С-600С. При таких условиях фермент может сохранить свою активность в течение 5-7 мин. Определяли значения Km и vmax.

Item Type:Article
Additional Information:Խատուտիկի էնդոինուլազ ֆերմենտի որոշ հատկությունների ուսումնասիրությունը / Գ. Ե. Բաղդասարյան։ Изучение некоторых свойств фермента эндоинулазы одуванчика / Г. Е. Багдасарян.
Uncontrolled Keywords:Dapple – inulin – endoinulase – fructose – glucose
Subjects:Biology > Biochemistry
ID Code:11177
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:01 Apr 2015 11:26
Last Modified:02 Apr 2015 10:58

Repository Staff Only: item control page