ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Definition of the wetting angle of apricot GUM (Gummi Armeniaceae)water solutions, collected from the different regions of Armenia

Chichoyan, N. B. (2015) Definition of the wetting angle of apricot GUM (Gummi Armeniaceae)water solutions, collected from the different regions of Armenia. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 67 (1). pp. 91-94. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
165Kb

Abstract

Apricot gums 5-15% water solutions having the contact angles in the range 0°<θ<45° are impermissible to be used as stabilizers in drug technology. Meanwhile, apricot gum 20% water solution from Vayots Dzor, having wetting contact angles in the range 45°<θ<90°, is characterized as a limited hydrophobic solution with typical diphilic molecules, which may convert the hydrophobic molecules into the hydrophilic, and vice versa, hydrophilic molecules in the hydrophobic, regulating the wettability in different technological processes.Ծիրանենու կամեդի հետազոտվող նմուշների 5-15% ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունը տեղակայված է 45°<θ<90° միջակայքում, որն անթույլատրելի է դեղաձևերի պատրաստման տեխնոլոգիայում` որպես կայունացուցիչ կիրառվող նյութերի համար: Մինչդեռ, Վայոց Ձորի ծիրանենու կամեդի հետազոտվող բոլոր նմուշների 20% ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունը ընկած է 45°<θ<90° միջակայքում, որը բնութագրում է այս լուծույթներին որպես սահմանափակ հիդրոֆոբների` բնորոշ դիֆիլային մոլեկուլներով, որոնք կարող են հիդրոֆիլ մոլեկուլները հիդրոֆոբացնել և ընդհակառակը` հիդրոֆոբ մոլեկուլները հիդրոֆիլիզացնել` այդպես կարգավորելով թրջելիությունը տարբեր տեխնոլոգիական գործընթացներում:5-15%-ные водные растворы абрикосовой камеди, имеющие краевые углы смачивания в пределах 0°<θ<45°, неприменимы как стабилизаторы веществ, в технологии приготовления лекарственных форм. Однако, 20%-ные водные растворы абрикосовой камеди (собранных из Вайоц Дзор), имеющие краевые углы смачивания в пределах 45°<θ<90°, характеризуют растворы с амфифильными молекулами как ограниченно-гидрофобные. Из-за способности преобразовывать растворы с гидрофильными связями в гидрофобные, и наоборот, растворы с гидрофобными связями в гидрофильные, можно заключить, что 20%-ным водным растворам абрикосовой камеди свойственна способность нормализации смачиваемости раствора в различных технологических процессах.

Item Type:Article
Additional Information:Հայաստանի տարբեր մարզերից մթերված ծիրանենու կամեդի (Gummi armeniaceae) ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունների որոշումը / Ն. Բ. Չիչոյան։ Определение краевого угла смачивания водных растворов абрикосовой камеди (Gummi armeniaceae), собранной из разных регионов (районов) Армении / Н. Б. Чичоян.
Uncontrolled Keywords:Apricot gum – wetting contact angle
Subjects:Medicine > Pharmacology
ID Code:11186
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:01 Apr 2015 15:29
Last Modified:01 Apr 2015 15:29

Repository Staff Only: item control page