ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Detection of toxicity of filamentous fungi isolated from dried vine fruit by biotest method

Hakobyan, L. L. (2015) Detection of toxicity of filamentous fungi isolated from dried vine fruit by biotest method. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 67 (4). pp. 6-10. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
358Kb

Abstract

Dried vine fruit is a favorable substrate not only for growth of toxigenic fungi but for toxin synthesis since it contents enough humidity and sugars. The results of our research have shown high contamination level of dried vine fruit by ochratoxigenic and aflatoxigenic fungi from genus Aspergillus. Toxigenic potential of 75 strains from Aspergillus genera: 30 - А. carbonarius, 15 - A. niger, 10 - A. sclerotioniger, 5 - A. lacticoffeatus, 3 - A. ochraceusand 12 - A. flavus, was studied. The biotest was carried out on Brine Shrimp (Artemiasalina) Larvae. 20 strains of А. carbonarius, 6 – of A. niger and 2 - A. sclerotioniger shown toxicity of different degree. All the rest did not show any toxic properties. Eight of 12 analyzed A. flavus strains were toxic. Չորացրած խաղողը բարենպաստ սուբստրատ է հանդիսանում ոչ միայն տոքսիգեն սնկերի աճի, այլ նաև նրանց կողմից տոքսինների սինթեզի համար, քանի որ պարունակում է բավարար քանակությամբ խոնավություն և շաքարներ: Մեր հետազոտության արդյունքները ցույց տվեցին չորացրած խաղողի բարձրաստիճան աղտոտվածության` Aspergillus ցեղին պատկանող օքրատոքսիգեն և աֆլատոքսիգեն սնկերով: Ուսումնասիրվել է Aspergillus ցեղին պատկանող 75 շտամների. (30 – А. carbonarius, 15 – A. niger, 10 – A. sclerotioniger, 5 – A. Lacticoffeatus, 3 – A. ochraceus և 12 – A. flavus), տոքսիգեն պոտենցիալը Artemiasalina խռիկաոտն խեցգետնակերպ թրթուռների նկատմամբ: Տոքսիկ հատկություններ դրսևորել են А. Carbonarius-ի 20, A. Niger-ի 6 և A. Sclerotioniger-ի 2 շտամներ: Մնացած շտամները որևէ տոքսիկ հատկություն չեն դրսևորել: Ուսումնասիրված A. flavus – ի 12 շտամներից 8 –ը եղել են տոքսիկ:Сушеный виноград является благоприятным субстратом не только для роста токсигенных грибов, но и для их токсинообразования, так как содержит достаточное количество влаги и сахаров. Результаты наших исследований показали на высокую степень контаминации сушеного винограда охратоксигенными и афлатоксигенными грибами из рода Aspergillus. Исследован токсигенный потенциал у 75 штаммов из рода Aspergillus: 30 – А. carbonarius, 15 – A. niger, 10 – A. sclerotioniger, 5 – A. Lacticoffeatus, 3 – A. ochraceus и 12 – A. flavus. Биотестирование проводили на личинках жабраногого рачка Artemiasalina. 20 штаммов вида А. carbonarius, 6 штаммов A. niger и 2 штамма A. sclerotioniger проявили токсичность в разной степени. Остальные штаммы не проявили токсичных свойств. Из исследованных 12 штаммов A. flavus 8 оказались токсичными.

Item Type:Article
Additional Information:Չորացրած խաղողից անջատված միցելիալ սնկերի տոքսիկության որոշումը կենսաբանական թեստավորման մեթոդով / Լ.Լ. Հակոբյան։ Определение токсичности мицелиальных грибов, выделенных из сушеного винограда, методом биотестирования / Л. Л. Акопян.
Uncontrolled Keywords:Aspergillus genera – ochratoxigenic – aflatoxigenic – fungi – strains
Subjects:Biology > Microbiology
ID Code:11236
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:27 Jan 2016 09:55
Last Modified:27 Jan 2016 12:45

Repository Staff Only: item control page