ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Разработка эффективного способа выделения сладких гликозидов из листьев стевии (Stevia Rebaudiana bertoni), выращенной в Республике Армения и Нагорном Карабахе

Кочикян, В. Т. and Манукян, Л. С. and Цатурян, А. О. and Сагиян, А. С. and Кочикян, А. Т. and Оганесян, Л. Э. and Овсепян, Г. Ю. and Бабаханян, М. А. (2016) Разработка эффективного способа выделения сладких гликозидов из листьев стевии (Stevia Rebaudiana bertoni), выращенной в Республике Армения и Нагорном Карабахе. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 68 (1). pp. 70-74. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
401Kb

Abstract

Предложен экономически эффективный способ получения сухого очищенного экстракта из листьев Stevia rebaudiana Bertoni. Показано, что оптимальными условиями для экстракции дитерпеновых гликозидов являются рН-3,5 и температура 65oC. С применением метода высокоэффективной жидкостной хроматографии определено содержание органических кислот в разных экстрактах листьев Stevia rebaudiana Bertoni. Показано, что наиболее предпочтительным сырьем для получения дитерпеновых гликозидов являются листья стевии, выращенные в Нагорном Карабахе. Առաջարկվել է Stevia rebaudiana Bertoni բույսի տերևներից` մաքրված չոր լուծամզվածքի ստացման արդյունավետ եղանակ: Ցույց է տրվել, որ դիտերպենային գլիկոզիդների լուծամզման համար օպտիմալ պայմաններ են հանդիսանում pH-3,5 և 65оC ջերմաստիճանը: Բարձր արդյունավետության հեղուկ քրոմատոգրաֆիայի մեթոդի կիրառմամբ որոշվել է Stevia rebaudiana Bertoni բույսի տերևների տարբեր լուծամզվածքներում օրգանական թթուների պարունակությունը: Ցույց է տրվել, որ մեղրախոտի դիտերպենային գլիկոզիդների ստացման համար առավել գերադասելի հումք է հանդիսանում Լեռնային Ղարաբաղում ստացված կենսազանգվածը:The economically efficient method for the production of dry purified extract from Stevia rebaudiana Bertoni leaves has been proposed. It was shown that the optimal conditions for the extraction of diterpene glycosides were pH-3.5 and 65 oC. The content of organic acids in various extracts of Stevia rebaudiana Bertoni leaves was determined by high-performance liquid chromatography. The most preferred raw materials for production of diterpene glycosides of stevia were shown to be leaves grown in Nagorno-Karabakh.

Item Type:Article
Additional Information:Հայաստանի հանրապետությունում և Լեռնային Ղարաբաղում աճեցված ստևիա բույսի (Stevia Rebaudiana Bertoni) տերևներից քաղցր գլիկոզիդների անջատման արդյունավետ եղանակի մշակումը / Վ. Տ. Ղոչիկյան, Լ. Ս. Մանուկյան, Ա. Հ. Ծատուրյան, Ա. Ս. Սաղյան, Ա. Տ. Ղոչիկյան, Լ. Է. Հովհաննիսյան, Հ. Յ. Հովսեփյան, Մ. Ա. Բաբախանյան։ Development of the efficient method for isolation of sweet glycosides from stevia (Stevia RebaudianA Bertoni)leaves grown in Republic of Armenia and Nagorno-Karabakh / V. T. Ghochikyan, L. S. Manukyan, A. O. Tsaturyan, A. S. Saghyan, A. T. Ghochikyan, L. E. Hovhannisyan, G. U. Hovsepyan, M. A. Babakhanyan.
Uncontrolled Keywords:Стевиозид – ребаудиозид А – Stevia rebaudiana Bertoni – дитерпеновые гликозиды – экстракция – гидропоника
Subjects:Biology > Biotechnology
Biology > Pharmacology
ID Code:11262
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:20 Apr 2016 15:23
Last Modified:25 Apr 2016 12:30

Repository Staff Only: item control page