ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Влияние гипоксии на амидированность белков головного мозга крыс при старении

Бадалян, И. А. and Арутюнян, С. В. (2016) Влияние гипоксии на амидированность белков головного мозга крыс при старении. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 68 (1). pp. 79-83. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
314Kb

Abstract

Исследовались амидированность белков головного мозга интактных и подвергнутых гипоксии молодых и старых крыс, а также изменение содержания амидных групп белков при инкубировании гомогенатов головного мозга. Показано, что при старении снижается амидированность белков мозга за счет легкогидролизуемой фракции. В условиях гипоксии происходит свойственное процессам торможения амидирование белков мозга, причем у старых крыс в большей степени, чем у молодых. В течение трехчасовой инкубации гомогенатов в обеих возрастных группах наблюдалось дезамидирование белков, происходящее за счет легкогидролизуемых амидных групп белков мозга. Ուսումնասիրվել է գլխուղեղի սպիտակուցների ամիդացումն ինտակտ ու հիպօքսիայի ենթարկված երիտասարդ և ծեր առնետների մոտ, ինչպես նաև սպիտակուցների ամիդային խմբերի պարունակության փոփոխությունը գլխուղեղի հոմոգենատներն ինկուբացնելիս: Ցույց է տրված, որ ծերացման ժամանակ նվազում է գլխուղեղի սպիտակուցների ամիդացման աստիճանն՝ ի հաշիվ հեշտ հիդրոլիզվող ֆրակցիայի: Հիպօքսիայի պայմաններում տեղի է ունենում արգելակման գործընթացներին բնորոշ գլխուղեղի սպիտակուցների ամիդացում, ընդորում ծեր առնետների մոտ ավելի մեծ չափով, քան երիտասարդների մոտ: Հոմոգենատների երեքժամյա ինկուբացման ընթացքում երկու տարիքային խմբերում էլ դիտվում էր սպիտակուցների դեզամիդացում՝ գլխուղեղի սպիտակուցների հեշտ հիդրոլիզվող ամիդային խմբերի հաշվին:Brain protein amidation of intact and hypoxia impscted young and old rats as well as changes in the content of protein amide groups during incubation of brain homogenates have been studied. It is shown that at aging brain proteins amidation level decreases at the expense of weak hydrolysable fraction. Under hypoxia conditions the amidation of brain proteins takes place, which is typical for inhibition processes, furthermore, in case of old rats, the amidation level is more than in case of the young ones. During three hours incubation of homogenates in both age groups it is observed deamidation of proteins at the expense of weak hydrolysable amide groups of brain proteins was observed.

Item Type:Article
Additional Information:Հիպօքսիայի ազդեցությունն առնետների գլխուղեղի սպիտակուցների ամիդացման վրա ծերացման ժամանակ / Ի. Ա. Բադալյան, Ս. Վ. Հարությունյան։The effect of hypoxia on the protein amidation of group in rat brain at aging / I. A. Badalyan, S. V. Harutyunyan.
Uncontrolled Keywords:Гипоксия – амидные группы белков – легко- и рудногидролизуемые амидные группы
Subjects:Biology > Biochemistry
ID Code:11264
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:21 Apr 2016 10:45
Last Modified:25 Apr 2016 12:34

Repository Staff Only: item control page