ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Խաղողի վազի օիդիում և միլդյու սնկային հիվանդություններով վարակման աստիճանի կախվածությունը պարարտացումից

Հարությունյան , Մ. Ժ. and Շահինյան, Լ. Վ. and Խաչատրյան, Տ. Լ. and Նանագյուլյան, Ս. Գ. (2016) Խաղողի վազի օիդիում և միլդյու սնկային հիվանդություններով վարակման աստիճանի կախվածությունը պարարտացումից. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 68 (2). pp. 14-20. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
917Kb

Abstract

Ուսումնասիրվել է կոնյակի գինենյութի համար մթերվող խաղողի Կանգուն, Ռկածիթելի, Մեղրաբույր սորտերի ողկույզների վարակվածության աստիճանը, ստացված քաղցուների, պատրաստված կոնյակի գինենյութերի որակական և քանակական կազմը` կախված կիրառված տարբեր հանքային պարարտանյութերի համակցություններից և չափաքանակներից: Հետազոտության արդյունքները փաստում են, որ օիդիում և միլդյու սնկային հիվանդություններով խաղողի պտուղների վարակվածության վրա տարբեր պարարտացումներ տարբեր կերպ են անդրադառնում. հատկապես դրական ազդեցություն ունեն PK երկկողմանի և NPK եռակողմ պարարտացումները, որոնք բնութագրվել են պտուղների վարակվածության ցածր բալերով: Հարկ է նշել, որ PK երկկողմանի պարարտացման դեպքում վարակված խաղողի պտուղներն ամենաշատն են պահպանում իրենց տեխնոլոգիական արժեքը, իսկ քաղցուի ելանքի տեսանկյունից ավելի դրական ազդեցություն ունեն NPK պարարտացումները: Исследовалась степень зараженности гроздей различных сортов винограда (Кангун, Ркацителли, Меграбуйр) с применением разных количеств комбинированных минеральных удобрений, а также их воздействие на качественный и количественный состав полученного сусла и коньячных виноматериалов. Результаты показали, что на зараженные грибами оидиумом и милдью ягоды винограда различные удобрения влияют по-разному. Особенно благотворно использование двустороннего (РК) и трехстороннего (NPK) удобрений, ко-торые характеризуются низким баллом зараженности ягод. Следует отметить, что в случае применения двустороннего удобрения (PK) зараженные ягоды винограда лучше сохраняют свою технологическую ценность, а на выход сусла положительно влияет использование трехстороннего (NPK) удобрения.The infection degree of clusters of Rkatsiteli, Kangun and Meghrabuyr sorts of grapes made as wine materials for brandy as well as the qualitative and quantitative value of wine material depending of the combination and quantity of used fertilization were investigated. The results of the research have shown that grapes, infected with oidium and mildew diseases, have different effects from different fertilization, especially PK bilateral, NPK trilateral fertilizations have positive influence which was described with the low degree of clusters infection. Though grape clusters infected by PK bilateral fertilizations carry their technological value longer, the NPK have a positive impact from the perspective of wort.

Item Type:Article
Additional Information:Степень пораженности виноградной лозы грибами оидиумом и милдью в зависимости от удобрений / М. Ж. Арутюнян, Л. В. Шагинян,Т. Л. Хачатрян, С. Г. Нанагюлян. The degree of dependence of the grapevine, infected with powdery mildew and downy mildew, from fertilizers / M. J. Harutyunyan, L. V. Shahinyan, T. L. Khachatryan, S. G. Nanagulyan
Uncontrolled Keywords:Խաղող – օիդիում և միլդյու սնկային հիվանդություններ – պարարտացում –կոնյակի գինենյութ
Subjects:Biology > Botany
ID Code:11274
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:20 Jul 2016 11:52
Last Modified:14 Nov 2016 11:15

Repository Staff Only: item control page