ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Выделение, очистка, характеризация инулиназы из клубней топинамбура (Helianthus tuberosus)

Дюкова, К. Г. and Измаилян, М. С. and Манукян, Л. С. and Кочикян, В. Т. (2016) Выделение, очистка, характеризация инулиназы из клубней топинамбура (Helianthus tuberosus). Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 68 (2). pp. 30-37. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
631Kb

Abstract

Приведены результаты исследований и предложены методы очистки изоферментов инулиназы из экстракта клубней топинамбура (Helianthus tuberosus). Показано, что два изофермента инулиназы I1 и I2 были очищены, из них I1 до гомогенного состояния. В результате применения описанных методов очистки значение удельной активности ферментных препаратов I1 и I2 увеличилось в 21,9 и 2,48 раз, а общий выход составил 30,2 % и 20,1 % соответственно. Согласно результатам гель-фильтрации, изоферменты имеют молекулярную массу 60 кДа и 92 кДа. Полученные препараты изоинулиназы I1 и I2 проявляют максимальную активность в диапазоне рН 4,5 – 5,5, гидролизуют инулин и активны в отно-шении сахарозы.Նկարագրված են գետնախնձորի (Helianthus tuberosus) պալարների մզվածքից ստացված ինուլինազի իզոֆերմենտների մաքրման մեթոդները և ներկայացված են ուսումնասիրության արդյունքները: Ինուլինազի երկու իզոֆերմենտներ՝ I1 և I2, անջատվել և մաքրվել են, ընդ որում I1 հասցվել է հոմոգեն վիճակի: Նկարագրված մաքրման մեթոդների արդյունքում ֆերմենտային պատրաստուկների տեսակարար ակտիվությունն աճում է 21,9 և 2,48 անգամ, իսկ ակտիվության ընդհանուր ելունքը կազմում է 30,2 % և 20,1 % համապատասխանաբար: Ստացված իզոֆերմենտներն ունեն 60 կԴա եւ 92 կԴա մոլեկուլային զանգված և ցուցաբերում են առավելագույն ակտիվություն рН 4,5-5,5 տիրույթում: Նրանք հիդրոլիզում են ինուլին և ակտիվ են սախարոզի նկատմամբ: The article presents the results of studies and methods of purification of inulinase isoenzymes from the extract of Jerusalem artichoke tubers (Helianthus tuberosus). It has been shown that two inulinase isoenzymes, I1 and I2, were purified, and one of them, I1, to a homogeneous condition. As a result of the mentioned purification procedure, the value of the specific activity of preparations grows by 21,9 and 2,48 times, and the total yield makes up 30,2 % and 20,1 % respectively. According to the results of the gel filtration, the isoenzymes have a molecular weight of 60 kDa and 92 kDa, both show maximum activity in the range of pH 4.5-5.5, both hydrolyze inulin and are active towards sucrose.

Item Type:Article
Additional Information:Գետնախնձորից (Helianthus tuberosus) ինուլինազի անջատումը, մաքրումը և բնութագրումը / Կ.Գ. Դյուկովա, Մ.Ս. Իզմաիլյան, Լ. Ս. Մանուկյան, Վ. Տ. Ղոչիկյան. Isolation, purification and characterization of inulinase from jerusalem artichokе tubers (Helianthus tuberosus) / K. G. Dyukova, M. S. Izmailyan, L. S. Manukyan, W. T. Kochikyan.
Uncontrolled Keywords:Инулиназа – топинамбур (Helianthus tuberosus) – инулин
Subjects:Biology > Biotechnology
ID Code:11276
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:20 Jul 2016 13:28
Last Modified:20 Jul 2016 13:28

Repository Staff Only: item control page