ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

The content of sulfur dioxide in dried vine fruit realised in Аrmenia

Hakobyan, L. L. and Grigoryan, K. M. and Trchounian, A. H. (2017) The content of sulfur dioxide in dried vine fruit realised in Аrmenia. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 69 (1). pp. 113-117. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
413Kb

Abstract

In dried vine fruit production much attention is paid to the development of technologies and methods for inhibition the growth and evolution of potentially toxigenic fungi. The most effective method to limit the fungi growth is the treatment of raw grape with sulfur dioxide. However, theusage of SO2 is limited by international sanitary regulations. The purpose of this work is to identify the correlation between sulfur dioxide content and the contamination degree of dried vine fruits by filamentous fungi, as well as to determine if the quantity of sulfur dioxide in dried vine fruits sold in Armenia meets the requirements presented in international sanitary rules and regulations.В производстве сушеного винограда большое внимание уделяется технологиям и ме- тодам ингибирования роста и развития потенциально токсигенных грибов. Самым эффективным методом для лимитирования роста грибов является обработка сырьевого винограда диоксидом серы. Однако, использование SO2 лимитировано международным санитарным законодательством. Целью настоящей работы является выявление корреляции между содержанием диоксида серы и степенью контаминации сушеного винограда мицелиальными грибами; а также определение соответствия международным санитарным правилам и нормам количества диоксида серы в сушеном винограде реализуемом в Армении. Չորացրած խաղողի արտադրության մեջ մեծ ուշադրություն է դարձվում պոտենցիալ թունածին միցելիալ սնկերի աճը և զարգացումը արգելակող տեխնոլոգիաներին և մեթոդներին: Սնկերի աճի սահմանափակման ամենաարդյունավետ մեթոդն է հումքային խաղողի մշակումը ծծմբի երկօքսիդով (SO2): Սակայն SO2-ի կիրառումը սահմանափակված է միջազգային սանիտարական կանոնակարգերով: Այս աշխատանքի նպատակն է՝ որոշել SO2-ի պարունակության և միցելիալ սնկերով չորացրած խաղողի աղտոտվածության աստիճանի միջև կապը, ինչպես նաև բացահայտել թե Հայաստանում իրացվող չորացրած խաղողում SO2-ի պարունակությունը որքանով է համապատասխանում միջազգային սանիտարական կանոներին և նորմերին:

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Sulfur dioxide – dried vine fruit – grape – filamentous fungi, Диоксид серы – сушеный виноград – виноград – мицелиальные грибы, Ծծմբի երկօքսիդ –չորացրած խաղող – խաղող – միցելիալ սնկեր
Subjects:Biology > Biology General
ID Code:11455
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:18 Dec 2017 09:57
Last Modified:18 Dec 2017 09:57

Repository Staff Only: item control page