ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Antioxidant properties of stevia (stevia redaudiana bertoni) during immobilization stress

Karapetyan, H. and Barseghyan, E. and Trchounian, A. (2017) Antioxidant properties of stevia (stevia redaudiana bertoni) during immobilization stress. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 69 (1). pp. 133-137. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
416Kb

Abstract

The changes of antioxidant enzymes – catalase and peroxidase activity and lipid superoxide oxidation processes in rabbit blood have been determined in conditions of immobilization stress long duration. It was also studied stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) effect on oxidant and antioxidant systems. It was revealed that with stress effect duration lengthening fat superoxide oxidation processes is activated and malonic dialdehyde amount is increased. It was shown that antioxidants contained in stevia suppress oxidation processes providing preservation of activity of antioxidant enzymes in blood. It can be suggested that stevia leaves antioxidant properties are a measure of correction of immobilization stress results.Изучены закономерности изменения процессов перекисного окисления липидов и активности антиоксидантных ферментов каталазы и пероксидазы в крови кроликов в условиях длительного воздействия иммобилизационного стресса. Также было исследовано влияние антиоксидантных соединений листьев стевии (Stevia rebaudiana Bertoni) на эти процессы. Показано, что после длительного воздействия стресса в крови у кроликов активируются процессы перекисного окисления липидов и повышается количество малоновогодиальдегида, Антиоксидантные вещества, содержащиеся в листья хстевии, подавляли окислительные процессы, тем самым содействуя сохранению активности антиоксидантных ферментов. Предлагается, антиоксидантные свойства листьев стевии использовать как меру коррекции последствий иммобилизационного стресса. Ուսումնասիրվել է ճագարի արյան մեջ լիպիդների գերօքսիդային օքսիդացման գործընթացների և հակաօքսիդանտային ֆերմենտների՝ կատալազի և պերօքսիդազի ակտիվության փոփո¬խությունների օրինաչափությունները անշարժացնող սթրեսի երկարատև ազդեցության պայմաններում, ինչպես նաև հետազոտվել է մեղրախոտի (Stevia rebaudiana Bertoni)ազդեցություննայդ գործընթացների վրա: Ցուց է տրվել, որսթրեսի ազդեցության տևողության երկարացմանը զուգընթաց ճագարի արյան մեջ խթանվում են ճարպերի գերօքսիդային օքսիդացման գործընթացները, ինչի հետևանքով բարձրանում է մալոնային երկալդեհիդի քանակը, իսկ մեղրախոտում պարունակվող հակաօքսիդանտային հատկություն ունեցող նյութերը ճնշում են օքսիդացման գործընթացները` օժանդակելով արյան մեջ հակաօքսիդանտային ֆերմենտների ակտիվության պահպանմանը: Առաջարկվում է մեղրախոտի տերևների հակաօքսիդանտային հատկությունները կիրառել որպես անշարժացնող սթրեսի հետևանքները շտկող միջոց:

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Immobilization stress – stevia-malonic dialdehyde-catalase, Անշարժացնող սթրես–մեղրախոտ-մալոնային երկալդեհիդ–կատալազ, Иммобилизационный стресс–стевия – малоновый диальдегид-каталаза
Subjects:Biology > Biology General
ID Code:11458
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:18 Dec 2017 09:58
Last Modified:18 Dec 2017 09:58

Repository Staff Only: item control page