ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Biotechnology of citric acid production from topinambur

Melkumyan, I. E. and Hovhannisyan, R. S. (2017) Biotechnology of citric acid production from topinambur. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 69 (1). pp. 148-152. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
453Kb

Abstract

Citric acid is widely (75%) used in the food, drags and chemicals productions. Commercially, citric acid is produced from molasses. However plant polyfructans such as inulin are not studied for production of citric acid point of view. Inulin contains 97% fructose and 3% glucose. Considerable amount of inulin contains the tubers of topinambur (Helianthus tuberosus) (20-25%). Лимонная кислота широко (75%) используется в пищевой, а также в фармацевтической и химической промышленности. В основном она производится из мелассы. Однако растительные полифруктаны, например инулин, не изучены для производства лимонной кислоты. Инулин – это полисахарид, содержащий 97% фруктозы и 3% глюкозы. Значительное количество инулина содержится в клубнях топинамбура (Helianthus tuberosus) (20-25%).Կիտրոնաթթուն լայնորեն օգտագործվում է սննդի (75%), ինչպես նաև դեղագործական և քիմիական արդյունաբերության մեջ: Հիմնականում այն արտադրվում է մելասսայից: Սակայն բուսական պոլիֆրուկտանները, օրինակ ինուլինը, գրեթե չեն ուսումնասիրվել կիտրոնաթթվի ստացման համար: Ինուլինը 97% ֆրուկտոզա և 3% գլյուկոզա պարունակող պոլիսախարիդ է: Ինուլինի զգալի քանակներ (20-25%) պարունակվում են գետնախնձորի պալարներում (Helianthus tuberosus):

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Citric acid – inulin – bioconvertion - topinambur, Лимонная кислота – инулин – биоконверсия - топинамбур, Կինրոնաթթու – ինուլին – կենսակոնվերսիա - գետնախնձոր
Subjects:Biology > Microbiology
ID Code:11461
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:18 Dec 2017 10:00
Last Modified:18 Dec 2017 10:00

Repository Staff Only: item control page