ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

H2 production and role of hydrogenases in Escherichia coli batch cultures during fermentation of mixture of glycerol and acetate at different pHs

Mirzoyan, S. N. (2019) H2 production and role of hydrogenases in Escherichia coli batch cultures during fermentation of mixture of glycerol and acetate at different pHs. Հայաստանի կենսաբանական հանդես, 71 (2). pp. 66-73. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
290Kb

Abstract

E. coli is able to ferment sugars and/or glycerol for producing H2. H2 is produced via four multiple and reversible [Ni-Fe] Hyd enzymes. This study describes growth and H2 production in batch cultures during utilization of mixture of acetate (5 g/l) and glycerol (10 g/l) at various pHs (7.5, 6.5) in E. coli wild type and mutants with defects in Hyd genes. E. coli-ն կարող է խմորել շաքարներ և / կամ գլիցերոլ H2 արտադրելու համար: H2 արտադրվում է չորս դարձելի [Ni-Fe] Հիդ ֆերմենտների միջոցով: Այս ուսումնասիրությունը նկարագրում է աճը և H2 արտադրությունը քացախաթթվի (5 գ/լ) և գլիցերոլի (10 գ/լ) խառնուրդի օգտագործման ընթացքում աղիքային ցուպիկի վայրի տիպի և տարբեր Հիդների գեներում առկա խախտումներով մուտանտներում տարբեր pH-ներում (7.5, 6.5): Е. coli способна утилизировать сахара и/или глицерин для получения H2.Н2 с помощью четырех обратимых ферментов [Ni-Fe] Гид. Это исследование описывает рост и производство H2 в периодических культурах во время использования смеси ацетата (5 г/л) и глицерина (10 г/л) при различных pH (7, 5; 6, 5) у кишечной палочки дикого типа и у мутантов с дефектами в генах Гид.

Item Type:Article
Additional Information:H2-ի արտադրությունը և հիդրոգենազների դերը Escherichia coli -ում գլիցերոլի և քացախաթթվի խառնուրդների խմորման ընթացքում տարբեր pH-ներում; Производство H2 и роль гидрогеназ в периодических культурах у Escherichia coli при ферментации смеси глицерoна и ацетата при различных pH
Uncontrolled Keywords:Միրզոյան Ս․ Ն․, Мирзоян С. H., escherichia coli, acetate and glycerol fermentation, bacterial growth, hydrogenases, pH
Subjects:Biology > Biochemistry
ID Code:11580
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:10 Jul 2019 07:14
Last Modified:05 Jun 2020 21:16

Repository Staff Only: item control page