ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

Сравнительная оценка ряда свойств новых штаммов молочнокислых бактерий

Карапетян, К. Дж. (2009) Сравнительная оценка ряда свойств новых штаммов молочнокислых бактерий. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 61 (4). pp. 36-42. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
438Kb

Abstract

Исследованы штаммы молочнокислых бактерий (МКБ), выделенные из различных заквасок мацуна. Они имеют высокую антимикробную и протеолитическую активность, различаются по устойчивости к ферментам (пепсин, трипсин, проназа) и различным концентрациям желчи. Супернатанты, полученные после выращивания этих МКБ, подавляют рост антибиотикоустойчивых штаммов E. сoli, сохраняют антимикробную активность при рН 3,0-6,5 и подавляют рост патогенной микрофлоры. Полученные результаты свидетельствуют о том, что исследованные штаммы МКБ и их супернатанты обладают свойствами, соответствующими требованиям, предъявляемым к пробиотикам. Հետազոտվել են մածունի տարբեր մերաններից անջատված կաթնաթթվային բակտերիաների (ԿԹԲ) շտամներ: Հետազոտված շտամները ցուցաբերում են բարձր պրոտեոլիտիկ և հակամանրէային ակտիվություն և տարբերվում են միմյանցից ֆերմենտների (պեպսին, տրիպսին, պրոնազ), ինչպես նաև լեղու տարբեր կոնցենտրացիաների նկատմամբ կայունությամբ: ԿԹԲ-երի աճեցումից հետո ստացված վերնստվածքները ճնշում են հակա- բիոտիկների հանդեպ կայուն E. coli շտամների և ախտածին միկրոֆլորայի աճն և պահպանում են իրենց հակամանրէային ակտիվությունը pH 3,0-6,5 տիրույթում: Անջատված ԿԹԲ-երը և նրանց վերնստվածքները օժտված են հատկություններով, որոնք համապատասխանում են պրոբիոտիկների նկատ- մամբ ներկայացվող պահանջներին: The strains of different lactic acid bacteria (LAB), isolated from different ferments of matzoun, were studied. Investigated strains show high antibacterial and proteolytic activity, different in stability to enzymes (pepsine, tripsine, pronase) and to various concentrations of bile. Supernatants, obtained after growth of LAB, inhibited the growth of antibiotic resistant strains of E. coli, maintained their antibacterial activity at pH 3,0-6,5 and inhibited the growth of pathogenic microflora. Thus, the preliminary results testified, that strains and their supernatants possess the properties, appropriate to the requirements for probiotics.

Item Type:Article
Additional Information:Comparative monitoring of some properties of new strains of lactic acid bacteria / K. Karapetyan. Կաթնաթթվային մանրէների նոր շտամների որոշ հատկությունների հարաբերական գնահատականը / Ք. Ջ. Կարապետյան։
Uncontrolled Keywords:Молочнокислые бактерии – пробиотики - патогенная микрофлора - антибиотикоустойчивость. Կաթնաթթվային բակտերիաներ-պրոբիոտիկներ-պաթոգեն միկրոֆ լորա-կայունություն հակաբիոտիկների դեմ։ Lactic acid bacteria - probiotics - pathogenic microflora - antibiotic resistance
Subjects:Biology > Biotechnology
ID Code:4666
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:22 Jul 2011 14:03
Last Modified:16 Feb 2014 15:38

Repository Staff Only: item control page