ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՆԴԵՍ =Biological Journal of Armenia

The impact of vesicular arbuscular fungi on the yield, free proline concentration and relative water content of wheat and barley in Iran’s dry land conditions

Nazari, M. A. and Harutyunyan, S. S. (2011) The impact of vesicular arbuscular fungi on the yield, free proline concentration and relative water content of wheat and barley in Iran’s dry land conditions. Հայաստանի կենսաբանական հանդես Biological Journal of Armenia Биологический журнал Армении, 63 (4). pp. 69-73. ISSN 0366-5119

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
171Kb

Abstract

In dry stress conditions in the leaves of wheat and barley the concentration of proline increases and the amount of relative water content decreases in the tissues of the plant. The vesicular arbuscular fungi of the strains of Glomus mossea, Glomus intraradices, Glomus etunicatum, Glomus caledonium, as well as a mixture of them actively favor the formation of symbiosis with wheat and barley, which leads to an increase of the ability of plants in water uptake from rhizosphere and a decrease in accumulation of proline in the leaves compared to the control. Չորային պայմաններում ցորենի և գարու տերևներում նկատվում է պրոլինի քանակության ավելացում և բույսերի հյուսվածքներում ջրի հարաբերական պարունակության նվազում: В засушливых условиях в листьях пшеницы и ячменя наблюдается повышеие концентрации пролина и уменьшение относительного содержания воды в тканях растений.

Item Type:Article
Additional Information:Վեզիկուլյար արբուսկուլյար սնկերի ազդեցությունը ցորենի և գարու բույսերի բերքի, ազատ պրոլինի և հարաբերական խոնավության պարունակության վրա Իրանի չորային հողերի պայմաններում / Մ. Ա. Նազարի, Ա. Ս. Հարությունյան: Влияние везикулярно-арбускулярных грибов на урожай, содержание свободного пролина и относительной влажности растений пшеницы и ячменя в условиях сухих почв Ирана / M. A. Назари, С. С. Арутюнян
Uncontrolled Keywords:Dry land – vesicular arbuscular fungi – symbiosis – proline – relative water content – wheat – barley
Subjects:Agriculture > Agriculture (General)
Biology > Microbiology
ID Code:8392
Deposited By:Ruzan Tumanyan
Deposited On:10 Feb 2012 10:39
Last Modified:16 Feb 2014 15:38

Repository Staff Only: item control page